Експерти обсъждат новия щам: За да се противопоставим на новия вариант

...
Експерти обсъждат новия щам: За да се противопоставим на новия вариант
Коментари Харесай

Проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов: С трета доза ще се противопоставим на Омикрон

Експерти разискват новия вариант: 

За да се противопоставим на новия вид на Ковид - Омикрон ще е нужно слагането на трета доза ваксина, обявиха в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов. Така имунизираните ще бъдат предпазени, разновидността обаче ще е рисков за преболедувалите.

Новият вид е доста по-заразен и е евентуално до месец да стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, въпреки и със забавяне, Омикрон ще пристигна и в България, а тук имунизираните са малко.

" Моята рекомендация е всички, които са с втора доза да минават към трета, които са с нулева да минават към трета и те, тъй като той наподобява сега потиска доста по-силно естествения имунитет, съгласно данните ", съобщи Томов.

Засега няма данни дали Омикрон " пробива " имунизациите, споделиха учените. Според тях най-вероятно имунизираните ще бъдат предпазени изключително, в случай че имат и трета доза, само че за преболедувалите ще бъде рисково.

Ако продължаваме да сме нисковаксинирани може да създадем и български вид, сподели проф. Светлана Велизарова, шеф на Детската клиника по белодробни болести към Детска болница " Проф. Иван Киров ".

" Нищо не може да бъде по-важно от здравето на индивида, в случай че би трябвало, здравето би трябвало да се опази и с тирания. Много неприятно звучи това нещо, само че вижте какво вършим ние по демократичния метод, от ден на ден антиваксъри, все по-малко обикновено говорещи ", сподели тя.

Проф. Велизарова сподели още, че у нас надвива егоистичното мислене, няма го възприятието за общественост, хората с коронавирус не се карантинират у дома, а не престават да заразяват. Като педиатър тя добави, че при децата, от коронавирус се разболяват най-много тези с наднормено тегло.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР